Nieuwe maan 24 september 2014

Deze nieuwe maan valt in de periode van de Oogstmaan. Dit is dé tijd om terug te kijken naar het afgelopen seizoen, de groei en bloei binnen je eigen processen. Wat heb jij bereikt? Waarvan wil je genieten en wat wil je bewaren?
De nieuwe maan staat in het sterrenbeeld Weegschaal en deze energie heeft te maken met loslaten en een nieuw begin. In vroeger tijden was dit de tijd om de geoogste goederen letterlijk te wegen en schulden af te lossen. Dit proces van waardebepaling en daarna met een schone lei beginnen, vormt de innerlijke uitdaging van deze maan. Ook de herfstequinox heeft met balans te maken: dag en nacht zijn op 23 september ruwweg even lang, maar daarna worden de dagen korter en de nachten langer. Deze overgang kan een chaotisch gevoel geven – blijf dicht bij jezelf, verzoen tegenpolen en leef vanuit je hart.

Zowel de Maan als de Zon staat in Weegschaal. Dit teken heeft alles te maken met ‘jou en de ander’ en dan vooral persoonlijke (liefdes)relaties. Weegschaal is verbonden met het element lucht en deze combinatie geeft communicatieve en sociale vaardigheden, charme, de drang om te bemiddelen zodat de harmonie wordt gehandhaafd en behoefte aan alles wat mooi is (het oog wil nu zeker ook wat!). Ook Mercurius en de Noordknoop staan in Weegschaal. Dit geeft de drang om te praten over je gevoel, met als (wellicht onbewust) doel dat het voor jouzelf duidelijk wordt wat je voelt. Relaties kunnen hét thema zijn de komende tijd; niet allen het samen willen zijn, maar je ook afvragen waarom je met die persoon bent, of jullie een zielencontact hebben, in welk opzicht je (on)afhankelijk bent van de ander, etc. Venus staat in Maagd, dus liefde wordt het liefst praktisch (ik doe, ik geef je) vanuit een verantwoordelijkheidsgevoel getoond en geanalyseerd. Mars staat echter in Boogschutter en wekt juist avonturendrang en moed om voor je overtuigingen uit te komen. Probeer de Venus-Mars weegschaal in balans te houden en niet door te laten slaan naar een kant. Het is belangrijk om je bewust te zijn van de patronen en rollen in relaties, de ander te zien en te horen en jouw eigen reactie hierop te observeren. Zo kan jou ineens veel duidelijk worden.

De Maan heeft deze keer zeer weinig raakpunten met andere planeten. Alles lijkt te gaan over de balans tussen oorzaak en gevolg, aflossen, loslaten en relaties. Kijk naar jezelf en naar de ander, zie wat er werkelijk is. Het gaat niet om ‘hoe het hoort’, maar om wat jij van een relatie verlangt. De harmonie bewaren is nobel, maar het moet niet ten koste van jezelf gaan. Welk stukje met de of een ander is klaar? Wat wil en kun je loslaten zodat de weg voor een nieuwe cyclus vrij is?
Genoeg om bij stil te staan – bij voorkeur op een sfeervolle plek (Weegschaal!). Maak het gezellig in huis, maak ruimte en ga in gesprek met jezelf en de of een ander!

Tekst en foto © Petra Stam

De foto is een kaart uit ‘De Maan, 66 mystieke kaarten voor bewustwording

Alles over de Maan, oorsprong van onze feesten, symboliek, praktische toepassingen, etc. in boek ‘In het licht van de Maan’ 
Zie ook in de '13 manen Verjaarskalender'