Nieuwe maan 27 juni 2014

We hebben de kortste nacht na Midzomer al weer achter ons gelaten. Voor ons is dit het begin van de zomer en de viering van het hoogtepunt van het licht heeft daar alles mee te maken. Zonnestralen werken prikkelend op de zenuwcentra. Na zonsondergang kan het bewustzijn zich meer losmaken van bepaalde zenuwcentra, dan is het gemakkelijker je met de geestelijke wereld te verbinden. Maar het is warm licht, waardoor de buitenwereld meer trekt. Een nieuwe maan vraagt er echter om dat je de tijd voor je binnenwereld neemt: wat heeft zich ontwikkeld in jezelf? Welke plannen, ideeën of gevoelens wil je meer ruimte geven? Wat heb je gezaaid en in hoeverre is dat gegroeid?

De nieuwe maan staat naast de Zon in het waterteken Kreeft. Thema’s rond familie, eigen plek, gevoel en emotionele veiligheid spelen nu waarschijnlijk een grote rol. De nadruk ligt op je wortels: je basis, behoefte aan steun en ergens bij willen horen. Het maakt extra gevoelig, alles kan als persoonlijk worden ervaren en stemmingen kunnen sterk wisselen.
Neptunus staat in een harmonisch aspect met Maan en Zon. Dat kan het concept ‘familie’ verbreden: je bent verbonden met iedereen als wereldburger. Deze stand maakt nóg gevoeliger, wat maakt dat je emotioneel gemakkelijk diep kan worden geraakt, hongert naar liefde, verlangt naar een mystieke ervaring of naar versmelting. Vertrouw op je intuïtie, want je antennes pikken nu veel zaken heel helder op. Je voelt anderen sterk aan, maar omdat Mercurius nog steeds retrograde loopt, kunnen er ook sneller misverstanden ontstaan. Daarnaast kan de oppositie tussen Mars en Uranus bliksemachtige ontlading van energie teweegbrengen (in woord en daad)… Het vierkant tussen Venus en Neptunus kan een onwerkelijk gevoel oproepen of maken dat je in een liefdesroes zit die gebaseerd is op dromen in plaats van realiteit. Dit is wel een heel goede tijd om gevoel, innerlijke beelden of adembenemende uiterlijke beelden op een artistieke manier vorm te geven en te uiten.
Sta tijdens de nieuwe maan stil bij het thema ‘voeden en gevoed worden’. Waar heb jij werkelijk behoefte aan? Kun je geven én ontvangen? Welke stappen kun je zelf zetten in de tijd dat de maan uitgroeit naar vol om de balans tussen geven of voeden en ontvangen of gevoed worden te verbeteren? Laat je vooral nu niet in met roddelpraat; respecteer andermans gevoelens en blijf trouw aan jezelf; blijf in je eigen zuiverheid!

Tekst en foto © Petra Stam

Alles over de Maan, oorsprong van onze feesten, symboliek, praktische toepassingen, etc. in ‘In het licht van de Maan’ 
De 13 manen – Verjaarskalender