Uranus vierkant Pluto

December 2014: oplopende spanning

Een vierkant (90º) tussen planeten betekent spanning en stress. De grote jongens Uranus en Pluto staan exact vierkant op 15 december; dat is de piek maar de spanning is ervoor en ook erna voelbaar. Van 27 november tot en met 27 december staat Pluto op 12 graden Steenbok en Uranus op 12 graden Ram.

Pluto is de planeet van dood en transformatie, (on)macht, corruptie en de massa; heeft een link naar olie, nucleaire energie, wapens. Pluto brengt diep weggestopte behoeften naar de oppervlakte, ook als dat ten koste van de orde en structuur gaat.
Pluto staat in Steenbok - dit aardeteken heeft te maken met de top bereiken, structuur, discipline; ook met grote bedrijven, banken, etc.
Uranus is de planeet die (onverwacht) verandering brengt, vernieuwing, revolutie; heeft een link naar explosies en elektriciteit. Uranus staat in Ram - dit vuurteken heeft te maken met wilskracht, IK, nieuw begin, grote drive, soms agressie.

De directe spanning tussen Uranus en Pluto geeft wereldwijd verandering en transformatie. De grote instituten (denk aan banken, regeringen, Vaticaan, industrieën) zullen waarschijnlijk hard blijven optreden om hun macht te behouden, dreigen met acties, rampen veroorzaken en de waarheid verdoezelen. Maar Pluto zal de onderste steen boven halen en het oude systeem vernietigen. De massa kan invloed uitoefenen: opstanden, demonstraties, informatie openbaar maken, etc. Hervormingen zijn nodig om meer gelijkheid en bevrijding te bereiken – zowel mondiaal als individueel.

Voor ons persoonlijk kan het betekenen dat starre bouwwerken van het ego instorten, en dan geldt: hoe langer en steviger je aan oude niet meer werkende dingen vasthoudt, hoe harder je zult vallen. Luister naar je intuïtie, ga niet in extremen, zoek creatieve oplossingen, vind Jezelf, houd niet vast aan het oude uit angst voor loslaten, zet je positieve kracht en talent in de wereld. Als de baanbrekende invloed van Pluto ons openbreekt, laat het licht binnen, kan de ziel zichzelf vernieuwen, ontdekken we de mogelijkheden en voelen de wilskracht om werkelijk te leven in plaats van te overleven…

Dit vierkant verschijnt nog één keer in de hemel en zal exact zijn op 17 maart 2015 (gevolgd door een eclips).

Tekst en foto: Petra Stam