Midwinter

Screen Shot 2013-12-21 at 11.40.07.png

Vandaag, 21 december, is het Midwinter. Je kunt het de wedergeboorte van de Zon noemen omdat dit het keerpunt is waarna de dagen langzaam weer gaan lengen. Op onze kalender is dit het begin van de winter. Voor de Germanen en de Kelten was dit het hoogtepunt van de winter (vandaar de naam MIDwinter).

De Kelten zagen de Godin als de levenscheppende kracht die altijd aanwezig was. Op deze donkerste nacht werd de Godin de Grote Moeder; zij ontwaakte uit haar winterslaap en merkte dat ze zwanger was: ze droeg de Zonnegod en zou (in de lente) nieuw leven baren.
De dag voor Midwinter was voor de Germanen Moedernacht en werd opgedragen aan de moedergodinnen en de Disir. Ze eerden deze goddelijke grootmoeders en bedankten hen voor alle hulp die ze het afgelopen jaar van hen ontvingen. Voor het komende jaar werd hulp en bescherming gevraagd.

Midwinter is een lichtfeest. Vuur, kaarsen en lampjes horen hierbij. Een goede tijd om tijdens een (vuur)ritueel afscheid van iets te nemen en je ook bewust te worden van iets nieuws dat je wilt laten groeien de komende cyclus. 

-Alles over oude gebruiken rond zonne- en natuurfeesten van onze voorouders staat beschreven in ‘In het licht van de Maan’ 
 

(eigen foto)