Nieuwe maan en zonsverduistering 3 november 2013

NovSolarEclipse.jpg

Herfst, Schorpioentijd, de Jachtmaan… Tijdens deze nieuwe maan zijn de krachten van de onderwereld nog meer zichtbaar en voelbaar. Dit geldt zowel voor de natuur als voor jezelf. De Andere Wereld is dichterbij, wat het een goede tijd maakt om stil te staan bij je voorouders en wat ze je hebben meegegeven of nagelaten. Samhain (Halloween) was het Keltische feest waarmee de zomer en het oogstseizoen werden afgesloten. Zodra de zon onder was, werden de voorouders geëerd en werd hun leiding of bescherming gevraagd. Het is de tijd van introspectie, van onderzoek doen naar je eigen onderwereld (onderbewuste) om te ontdekken wat daar in de kiem aanwezig is en (net als het zaad dat in de aarde ligt) in de lente weer zal opkomen. Wat wil je najagen, wat wil je wegjagen? Wat wil je in jezelf laten overleven en transformeren?

De Maan en de Zon in het teken Schorpioen versterken de behoefte om te graven, te onderzoeken, de diepte in te gaan, te willen weten wat de waarheid is of waar iets over gaat. Als je er de tijd voor neemt, zul je in de diepe diepten van jezelf kunnen voelen wat daar leeft. Het uiten ervan kan te kwetsbaar zijn. Zorg ervoor dat je je in ieder geval bewust wordt van de emoties, gevoelens, schatten of geheimen die daar verstopt liggen.

Saturnus staat heel dichtbij en zegt: ga je verplichtingen aan, maar vooral ook de verantwoordelijkheden die je hebt ten aanzien van jezelf. Je kunt niet overal een ander de schuld van geven, je bent niet altijd eenzaam door toedoen van anderen… Zonder je niet af als je je onbegrepen voelt, beheers je gevoel niet met ijzeren hand, sla hulp niet af, maar probeer een manier van zelfexpressie te vinden. De Mars-Maan-verbinding zorgt voor temperament en gemoedswisselingen. Mercurius loopt retrograde (‘achteruit’) waardoor er sneller misverstanden kunnen optreden in communicatie. Daarentegen zul je meer rechterhersenhelft-georiënteerd zijn: wat voel je (aan), wat heb je overzien? Het geeft ook de mogelijkheid om jouw demonen in de ogen te kijken: welke gedachten ondermijnen jou of houden je ontwikkeling tegen? Neem de tijd om dit soort mechanismen te onderzoeken deze tijd, want als je je ervan bewust bent, kun je ze doorbreken en je vrijer voelen!

Tijdens deze nieuwe maan is er ook nog een gedeeltelijke zonsverduistering: de Maan staat (deels) tussen de Aarde en de Zon in, waardoor het zonlicht de Aarde tijdelijk niet bereikt. Sta stil bij wat je ervaart om 12:47 uur - wat zich in de schaduw bevindt kan zichtbaar worden, een nieuwe energie komt binnen en kan een nieuw thema in je leven inluiden. Zonsverduisteringen kunnen leiden tot onomkeerbare veranderingen – zowel in jezelf als in de wereld!

Twee dagen voor deze eclips staan Uranus en Pluto exact vierkant: spanning, verandering, revolutie, de onderste steen komt boven, transformatie op persoonlijk vlak en mondiaal. Een heftige tijd dus, waarbij het extra zaak is om regelmatig de rust op te zoeken om naar je hoger zelf te luisteren. Laat je niet gek maken door de innerlijke en uiterlijke impulsen…

 

De transformatie vanuit de diepste duisternis naar het hoogste licht vertolkt in mysterieus klankenspel door de Haarlemse componist George Beentjes
http://youtu.be/HsA_cRRg0Og

Tekst en foto © Petra Stam

Alles over de Maan, maansverduistering, natuurfeesten, symboliek, praktische toepassingen, etc. in het boek ‘In het licht van de Maan’